6 Şubat 2017 Pazartesi

JEAN FOUQUET, eser-biyografi

FRANSIZ ressam ve minyatürcü, 1420 yılına doğru Tours'da doğdu. Genç yaşta meşhur oldu, İtalya'ya gitti. 1447' de Papa 4. Eugenius'un portresini yaptı. Ertesi yıl Tours'a dönüşünde Agnes Sorel'in himayesine girdi ve 7. Charles'ın portresini yaptı. 1450' de hâmisinin ölümünden sonra Fransa hazinedarı Etienne Chevalier için çalıştı. Onun için tezhip sanatının harikalarından bir "Dua Kitabı" bezedi (1457' ye doğru), ayrıca portresini yaptı.

Minyatürlerinin çoğu Chantilly'de toplanmıştır ve "Kırk Fouquet" denen diziyi oluşturur. "Soylu beylerle mutsuz hanımların halleri" adlı minyatürleri bu devreden kalmadır (Münih). 7. Charles ölünce, 11. Louis'nin tezhipçisi ve minyatürcüsü oldu ve 1460' a doğru Fransa yargıcı Guillaume Juvénal des Ursins'in portresini yaptı.

Fouquet, Ortaçağ fransız resminin en önemli ismidir. Loire vâdisi manzaralarına bağlılığının yanısıra insan suretlerinin de ustasıdır. Oğulları Louis ile François da ressam olan Jean Fouquet 1477-81 yılları arası doğduğu şehirde öldü.

Jean Fouquet - Meryem ana ve çocuk İsa  (1450' ye doğru)

Jean Fouquet - Kâhinlerin tapınması