8 Şubat 2017 Çarşamba

JEAN HONORE FRAGONARD, eser-biyografi

AİLESİ İtalyan kökenli olan Fransız ressam ve gravürcü, 1732 yılında Grasse'da doğdu. 18 yaşındayken, iflâslarına sebep olan bir davayı takip etmek maksadıyla, ailesiyle beraber Provence'dan ayrılarak Paris'e gitti. Bir müddet noter kâtipliği yaptıktan sonra, önce Chardin, sonra Boucher'den ders aldı.

1752 yılında büyük Roma ödülünü kazandı. Yetenekli öğrencileri koruma maksadıyla açılan Kraliyet okulunda üç yıl süreyle, Carle van Loo, Lépicié ve Dandré-Bardon'un derslerinden faydalandı. 1756' da Roma'ya gitti ve Hubert Robert ile arkadaşlık kurdu. Sanatsever bir din adamı olan Jean-Claude Richard, iki arkadaşa Villa d'Este'de bir süre kalma imkânı sağladı. Daha sonra onları Napoli ve Sicilya'ya götürdü.

Fragonard, gezdiği bütün ülkelerin anıtlarını, eski eserlerini ve manzaralarını çizdi. 1773 yılında maliyeci Bergeret ile yaptığı ikinci İtalya gezisinden de kara kalemle yapılmış birçok desen getirdi. Madame de Pompadour'un, opera oyuncusu kızların evini süsledi, aşk sahneleri, çeşitli yağlıboya, guvaş ve suluboyalar, portreler, manzaralar; çocukluk ve gençliği yansıtan zarif resimler yaptı.

Eşsiz bir ustalığa sahip olan ressam, İtalyan ve Hollandalı ustalardan, kişiliyetine zarar vermeden esinlenmeyi bildi. Aile hayatına ait sahneler çizerek Greuze ile bir çeşit yarışmaya girdi. Bazı eserleri resimledi. Fragonard, eserlerinde 18. yy'ın bütün havasını, zıtlıklarını ve çelişkilerini özetledi.

İhtilâl, onu kötü duruma düşürdü. Grasse'a sığınırken yanında bazı panoları da götürdü. 1791' de Paris'e dönen Fragonard, Louvre konservatuarı üyeliğine getirildi. Son senelerini sıkıntı içinde geçiren ressam 1806' da Paris'te öldü.

Jean Honoré Fragonard - Kendi portresi
Jean Honoré Fragonard - Salıncak  (1766)
Jean Honoré Fragonard - Kaçamak öpücük
Jean Honoré Fragonard - Modelin başlangıcı