10 Mayıs 2018 Perşembe

ÉDOUARD MANET, eser-biyografi

FRANSIZ ressam ve gravürcü, 1832 yılında Paris'te doğdu. Bir hâkimin oğlu. Denizciliğe heves etti, bir gemide miço olarak Brezilya'ya gitti (1850). Dönüşünde Thomas Couture'ün atölyesine girdi, 1856' da oradan ayrıldı; Louvre'da kopyalar yaptı. İtalya, Almanya ve Hollanda'yı dolaştı.

İlk tabloları; "Absent", "Kirazlı çocuk" ve "Köpekli çocuk" gibi İspanyol sanatı havasında pitoresk figürlerdir. Salon'da sergilediği eserleriyle mansiyon kazandı. Bundan sonra Martinet galerisinde sergilediği 13 tablo, düzenlerindeki sertlikle tenkitçilerin ve halkın öfkesini çekerken, henüz tanınmayan Monet, Rénoir, Cézanne, Pissaro gibi genç ressamlar Manet'yi okullarının öncüsü saydılar.

1862' de "Çayırda öğle yemeği" Louvre salonunda kabul edilmedi, ama "Reddedilenler salonu"nda sergilendi ve Manet'nin skandal bir ressam olarak şöhrete ulaşmasını sağladı. Manet, yazar Emile Zola'nın bir portresini yaptı. Baudelaire de ressamdan yana çıktı. 1865' de "Olympia" adlı tablosu, Salon'da daha büyük bir rezalet çıkmasına yol açtı.

1867' de, Milletlerarası sergiye kabul edilmeyince, Alma köprüsünde açtığı özel sergiyle herkesi çileden çıkardı. Aralarında "Meksika imparatoru Maximilian'ın idamı"da bulunan çağdaş hayattan sahneleri o sırada çizdi. 1868' de onu savunan sanat eleştirmeni Théodore Duret'nin portresini yaptı. Bu tarihte, paletindeki renkler açılmaya ve aydınlanmaya başladı.

Yakınlarının ve çevresindekilerin portrelerini ve günlük hayattan sahneler çizdi. İlerleyici bir felç hastalığına tutulunca, daha az yorucu olan pastel tekniğini tercih etti ve çıplaklar, genç kadın figürleri yaptı. Çeşitli eserleri arasında, serbest tarzda ve parlak renklerle yapılmış natürmortlar, desenler, keskin hayâl gücüyle işlenmiş gravürler de yer alır.

Çoğu zaman klâsiklerden ilham almakla beraber, Manet'nin eseri, açık ve düz renkleri, fırçasının keskinliği ve çağdaş dünyaya bakışındaki cüretle, resim sanatında bir çığır açtı. Günümüzde çağdaş sanatın öncülerinden sayılan Édouard Manet, 1883' de Paris'te öldü.

Édouard Manet  -  M. ve Mme Manet'nin portresi  (1860)

Édouard Manet  -  Tuileries'de konser  (detay)

Édouard Manet  -  Viyana'lı kadın (1880)

Édouard Manet  -  Argenteuil  (1874)

Édouard Manet  -  Kirazlı çocuk

Édouard Manet  - Balkon  (1868)

Édouard Manet -  Kendi portresi  (1879)

Édouard Manet  -  Valence'lı Lola 

Édouard Manet  -  Çayırda öğle yemeği

Édouard Manet  -  Fifre çalan çocuk  (1866)

Édouard Manet  -  Çıplak göğüslü sarışın