20 Ocak 2018 Cumartesi

TAŞIT TUTMASI (kinetoz)

TAŞITLA yolculuk yaparken, düzensiz hareketlerin vücut dengesiyle ilgili organlarda geçici çalışma bozukluğuna yol açmasına "taşıt tutması" denilir. Başlıca belirtisi mide bulantısıdır ve otonom sinir sistemini ilgilendiren bir rahatsızlıktır.

Genellikle otobüs tutması, vapur tutması, tren tutması gibi, binilen vasıtaya göre farklı adlar kullanılır. Daha nadir olarak; ata binme, salıncakta sallanma, asansörle çıkıp-inme gibi durumlarda da ortaya çıkabilir.

Bütün bu durumlarda vücudun denge sistemi düzensiz ve karmaşık titreşimlerle uyarılır. Ayrıca beyincik, damarlar ve iç organlardan gerilmelere bağlı olarak uyarılar çıkar. Aşırı sıcak, kirli hava, egsoz dumanı, kötü kokular ve rahatsız edici gürültüler de taşıt tutmasını kolaylaştırıcı tesir yapar.

Taşıt tutması özellikle çocuklar arasında yaygındır. Otonom sinir sistemi dengesiz, karaciğer işlevleri bozuk olanlar veya mide-bağırsak problemleri bulunanlar ve hamile kadınlarda da taşıt tutmasıyla sık karşılaşılır.

Rahatsızlık farklı şiddette olabilir. Halsizlik veya fenalık hissinden tam bir bitkinliğe kadar varabilen bunaltı ve depresyon durumu görülebilir. Daha sonra baş dönmesi, rengin sararması, terleme, aşırı tükürük salgısı, bulantı ve kusma başlar. Bütün bu belirtiler, uyarıların kesilmesinden kısa bir müddet sonra ortadan kalkar.