2 Ocak 2018 Salı

ROGER DE LA FRESNAYE, eser-biyografi

FRANSIZ ressam, 1885 yılında Le Mans'da doğdu. Julian akademisine devam etti (1902), burada Dunoyer de Segonzac ile dostluk kurdu. Millî Güzel Sanatlar Yüksek okuluna yazıldı (1904). Burada tanıştığı Paul Véra, R. de La Fresnaye'in Ranson akademisinde, Maurice Denis ile Paul Sérusier'nin öğrencisi olmasını sağladı.

Almanya'ya ve İtalya'ya gitti (1910-11), "Salon de section d'or" a ve Putealux grubunun toplantılarına katıldı. 1914' de gönüllü olarak orduya girdi. 1815' de Protestanlığa geçti. Cambo, Durtol ve Grasse'da oturdu, Béligneux sanatoryumunda kaldı, sonra Grasse'a döndü (1924).

Roger de La Fresnaye, sanat hayatının kısalığı ve eserlerinin etkisi bakımından Géricault'ya benzetilir. Kübizmi benimsemekle beraber bu akımın ilkelerini aşırılığa kaçmadan tatbik etti. Şekilleri bakımından geometrik olarak özetlenmiş olan figürlü büyük kompozisyonların bütünlülüğü vardır. Renkler duygulu bir sanatçının eseridir. Peyzaj ve natürmortlarında da aynı duygululuk görülür.

1921' den sonra "yeni-klâsik" denebilecek üslûpta yaptığı desenlerle, Rohner gibi araştırmacı ressamların "yeni objektiflik" denilen üslûbunu müjdeler. Kitap resimlemeleri de yapan Roger de La Fresnaye'ın Paris Art Moderne müzesinde birçok eseri bulunur. Ressam 1925' de (yaş 40) Grasse'da öldü.

Roger de La Fresnaye - Kürekçi  (1912)

Roger de La Fresnaye - Kendi portresi