7 Aralık 2021 Salı

AHMED ZİYA AKBULUT (ressam)

T
ÜRK  ressam (d. 1869 - ö. 1938). Eski ressamlarımızın çoğu gibi Harp Okulu mezunuydu. Osman Nuri Paşa'dan ve Hoca Ali Rıza Bey'den resim dersleri aldı. Gelişen sanat çalışmalarına paralel olarak müspet ilimlere de merak saldı. Kısa zamanda; matematik, astronomi ve özellikle "menazır" denilen perspektif bilimi dallarında otorite olarak tanındı.

"Osmanlı Ressamlar" cemiyetinin üyesi ve titiz bir "gerçekçi (realist)" olan sanatçı, "perspektif" kurallarını kesinlikle tablolarında tatbik ederdi: Çizgilerin ön planlarından ufuk noktasına kaçışları, eşyayı sınırlandıran desenin modele uyması, ışık, gölge ve yarı gölge gibi renklerin kopya edilmesi tablolarının özelliği idi. 

Genel olarak "Ali Rıza okulu" denilebilecek bir resim anlayışının temsilcisidir. Bu anlayışa göre ressam; gördüğü tabiat parçasına veya modele, yeni elemanlar katmayacak, bu tabiatı ve modeli değiştirmeyecek, objektif olacaktır. Sanatçının Resim ve Heykel müzesindeki "Beyazıt İmareti" adlı tablosu, bu anlayışın en başarılı örneğidir.

Bazı eserleri : "Beyazıt İmareti", "Sultanahmet Camii", "Mihrimah Camii".