3 Temmuz 2018 Salı

İDRARDA KAN GÖRÜLMESİ (hematüri)

İDRARDA kan, böbreklerde ve idrar yollarının herhangi bir bölgesinde, çeşitli hastalık süreçlerinden kaynaklanabilir. Böbreklerde taş, verem, tümör, akut glomerülonefrit, enfarktüs; idrar borusunda taş, tümör; mesanede tümör, verem, taş, iltihap; siyekte (penis) taş, iltihap gibi sebeplerden kanama olabilir. Görülen kan miktarı hastalık şekline göre değişir.

Kan bazen idrarda canlı kırmızıdan soluk kırmızıya kadar değişen renk farklılıklarına yol açar. Bazı vakalarda ise, kanama ancak mikroskopla incelenen idrar çökeltisinde alyuvarların görülmesiyle veya kimyevî testlerle belirlenebilir.

ÜÇ BARDAK TESTİ

İdrarda kanın gözle farkedilecek miktarda çıktığı vakalarda, kanamanın kaynağını belirlemek için "3 bardak testi" kullanılır. Hastanın idrarını 3 bardağa bölerek çıkarması istenir. Kan sadece ilk bardakta görülürse siyekte, yalnız son bardakta görülürse mesanede kanama vardır. Mesanede kanama olduğu hallerde, dibinde göllenmiş olan kan işemenin en sonunda dışarı çıkar. Her 3 bardakta da kan görülüyorsa, kanama böbreklerde veya idrar borusundadır.