2 Mart 2019 Cumartesi

ANTONİO DEL POLLAİOLO (ressam ve heykeltraş)

İTALYAN ressam, heykeltraş, gravürcü ve kuyumcu (Antonio Benci), 1432 yılına doğru Floransa'da doğdu. Ghiberti'nin öğrencisiydi. Floransa vaftiz kilisesinin kapı süslemesinde onunla beraber çalıştı. Önce kuyumcu olarak tanındı. Vaftiz yerinin sunağı için 3 gümüş kabartma yaptı.

Castagno ve Donatello'nun tesirinde kalan Pollaiolo, çizgide büyük bir ustalığa ulaştı. Anatomi bilgisini de derinleştirdi. 1460' da kardeşi Piero ile beraber Medici sarayı için "Herkül'ün çalışmaları" dizisiyle figür ve manzaranın Flaman üslûbunda kaynaştığı kompozisyonlar çizdi.

1469-80 yılları arasında Floransa katedrali için "Vaftizci aziz Yahya'nın hayatı" ile bir dizi işlemeli pano yaptı. Natüralist üslûpta bronzdan yapılmış küçük heykelleri de vardır. Roma'da 4. Sixtus'un mezarını yaptı (1484-93). Bu eser, yapılışındaki netlik, kabartma anlayışındaki yenilik, teferruatın çokluğu ve çeşitliliğiyle ayrı bir özellik taşır.

Daha sonra 8. İnnocentius'un mezarını yaptı (1493-97). Pollaiolo aynı zamanda önemli bir gravürcüydü. Tanınmış eserleri Mantegna'yı ve onun aracılığıyla Dürer'i etkiledi. Antonio del Pollaiolo, 1498' de Roma'da öldü.

Antonio del Pollaiolo  -  4. Sixtus mezar detayı

Antonio del Pollaiolo  -  4. Sixtus'un mezarı

Antonio del Pollaiolo  -  Aziz Sebastianus

Antonio del Pollaiolo  -  Herakles ve Antaios