9 Mart 2019 Cumartesi

İACOPO CARRUCCİ İL PONTORMO (ressam)

İTALYAN ressam, 1494 yılında Empoli yakınları, Pontormo'da doğdu. Andrea del Sarto'nun öğrencisiydi. Onun ve Fra Bartolomeo'nun klâsik üslûbundan kısa sürede uzaklaştı. Michelangelo'nun sanatından ilham alarak, çevre çizgisini belirtmeye müsait açık tonlarla yapılan resim tekniğine yöneldi.

Annunziata (Floransa) manastırındaki "Ziyaret" adlı tablodan sonra, Caiano'daki Poggio villasının büyük salonunu süslemekle görevlendirildi. Çalışmaları yönetti ve tonozların birinin üzerine "Vertumne ile Pomona" temasını işledi. Tedirgin mizacı onu yeni deneylere sürükledi.

Galuzzo manastırında, bazen Dürer'in estamplarından ilham alan, ama çok farklı üslûptaki "Çile" dizisi, "İsa'nın çarmıhtan indirilmesi"nde açık ve soğuk tonlara yönelir. "Alessandro de Medici'nin portresi"nde uzun, parlak ve birbirini izleyen bir dizi figür göze çarpar.

Pontormo, 1545' den sonra, San Lorenzo'nun koro yerini süslemekle görevlendirildi. Burada, iç içe geçen, şaşırtıcı kompozisyonlar üzerinde 10 sene çalıştı, ama bu eserleri başarılı olmadı (Meleklerin düşüşü, Tufan, Yeniden diriliş). İacopo Carrucci il Pontormo, 1556' ya doğdu Floransa'da öldü.

İacopo Carrucci il Pontormo  -   İyilikseverlik

İacopo Carrucci il Pontormo -
"İsa'nın çarmıhtan indirilmesi" 

İacopo Carrucci il Pontormo  -  Kutsal aile

İacopo Carrucci il Pontormo -
"Alessandro de Medici'nin portresi"