6 Mart 2019 Çarşamba

PONT-AVEN OKULU (ressam grubu)

PONT-AVEN Okulu, bir ressam topluluğunun ismidir. Teorisyeni Émile Bernard idi. En çok beğenilen ustası da Paul Gauguin'dir. 1886 yılında Gauguin, ressam Armand Jobbé-Duval'in tavsiyesi üzerine kısa bir müddet için Pont-Aven'e ilk geldiği zaman, burası daha önceden birçok Fransız manzara ressamını cezbeden olan bir yerdi.

Manzarasının vahşi güzelliğine hayran kalan ve burada az parayla yaşamanın mümkün olduğuna inanan Gauguin, 1888' de kasabaya tekrar gitti ve orada Émile Bernard ile karşılaştı. Gauguin'den 20 yaş küçük olan Bernard, resim konusunda incelemeler yapmış ve yeni bir estetik anlayışa varmıştı. Bu yeni anlayış, biçim ve renk aracılığıyla, sadece duyumun gerçekliğini değil, düşüncenin özünü ve şiirini de dile getirecekti.

Pont-Aven ve Pouldu'ye yerleşmiş olan sanatçılar arasında: Paul Sérusier, Maurice Denis, Henri Moret, Maxime Maufra, Gustave Loiseau, Charles Filiger, Charles Laval, Meyer de Haan, Jan Verkade ve Armand Séguin gibi ressamlarla, heykeltraş ve ressam olan Georges Lacombe'un adları özellikle anılmaya değerdir.

Pont-Aven Okulu  Paul Gauguin  -  Büyük çiftlik

Pont-Aven Okulu Paul Gauguin  -  Arearea