13 Mayıs 2020 Çarşamba

TESPİHBÖCEĞİ (böcek)

EŞBACAKLILAR  takımından, karada nemli yerlerde yaşayan, ortalama  1,5 - 1,7  santim uzunluğunda, kubbemsi bir yükselti oluşturan gövdesi, geniş ve sert, bir dizi kitinli levhayla kaplı kabuklu böcekler familyasına "tespihböceğigiller" adı verilir.

Evlerde, karada, nemli karanlık yerlerde yaşayan tespihböceği tehlike sezince kıvrılıp âdeta küçük bir top olur, bacaklarını altına toplar ve tehlikenin geçmesini bekler. Tehlikenin geçtiğine kanaat getirdikten sonra işine veya yoluna devam eder.

"Duvar tespihböceği" eskiden Avrupa'da meşhur "tespihböceği şurubu" yapmakta kullanılırdı. Bu böceklerde bulunan az miktardaki nitrat tuzlarından dolayı, yapılan şurup, "idrar söktürücü" sayılırdı.

Orta Asya steplerinde yaşayan bir cins tespihböceği  1  metre derinlikte delikler açar; 3  ay içinde yaklaşık olarak hektar başına  1,5  ton toprağı yerinden oynatarak verimi artırır. Avrupa'da aynı işlevi yer solucanı yapar.

Tespihböceği bitkisel besinlerle beslendiği için tarım bitkilerine zarar verir, fakat olması, olmamasından daha iyi sayılır. Hektar başına toprakta  1 milyon adet kadar bulunabilir.