28 Haziran 2016 Salı

PİETRO CANONİCA, eser-biyografi

İTALYAN heykeltraş, ressam ve bestekârı, 1869 yılında Torino'da doğdu. Torino'da Accademia Albertina'da Tabacchi'nin ve Gamba'nın öğrencisi oldu. Yirmi yaşında Torino'da bir sergi açtı. Dört yıl sonra Paris salonunda sergilediği "Seçimden sonra (dopo il voto)" adlı heykeliyle ün kazandı.

İtalya'dan başka; Londra, Paris, Berlin, Dresden, Münih gibi şehirlerde de sergilere katıldı ve daima başarılı oldu. Altın madalyalar kazandı. Roma'da Güzel Sanatlar Akademisi'nde (academia di belle arti) müdürlük ve heykeltraşlık profesörlüğü yaptı.

Eserlerinin başlıca özelliği şekil güzelliği ve ifade çekiciliğidir. Heykelleri, klâsik heykeltraşlığın izleri olan ağırbaşlılık ve soyluluk göstermekle birlikte, aynı zamanda modelin iç hayatını, karakterini ve özel ruhi dramını da yansıtır. Özellikle atlı heykelleri, atların güzel anatomisi ve canlılığından dolayı büyük ün kazandı.

Pietro Canonica'nın Ankara ve İstanbul'da da heykelleri vardır. Ankara'da Atatürk'ün tunçtan iki heykelinden biri Zafer meydanında, diğeri Etnografya müzesi önündedir. İstanbul'daki heykel ise Taksim meydanındaki ünlü "Cumhuriyet âbidesi" dir (açılış 1928).

Heykeltraş olarak büyük ün kazandıktan sonra kendini müziğe verdi. Dersler aldı, senfoni, şarkı, operalar besteledi. Resim ile de ilgilendi. Kendi portrelerini ve manzara resimleri yaptı. 1929'da İtalya Akademisi üyesi seçildi. 1950'de İtalyan parlamentosunda ömür boyu senatör seçilen Canonica 1959 yılında (yaş 90) Roma'da öldü.

Pietro Canonica - Cumhuriyet âbidesi  (detay)  -  Taksim-İstanbul-Türkiye