30 Haziran 2016 Perşembe

UVEA, UVEİT, UVEOPAROTİT

UVEA

GÖZDE mezodermden gelişen ve dışta sklera (gözakı), içte retina (ağtabaka) arasında kalan damarsı tabakaya "uvea" denilir. Yüzeyinin dörtte üçünü oluşturan arka taraftaki bölümüne "koroit" denir. Burası retinanın duyarlı bölümüne karşılık gelir ve kan damarı bakımından zengindir. Koroitin ön bölümüne doğru uvea kirpiksi cisim halini alır; daha öndeki bölüm ise "iris"i meydana getirir.

UVEİT

Gözdeki uvea iltihabına "uveit" denilir. Uveit yaygın veya bölgesel olabilir. Bölgesel iltihaplara, ilgili bölgenin adı verilir; meselâ koroit iltihabına "koroidit", kirpiksi cisim iltihabına "siklit"denir. İltihap, retina (ağtabaka), sklera (gözakı) gibi gözün diğer yapılarını da ilgilendirebilir.

Uveit akut, subakut ya da kronik şekillerde gelişebilir ve göze yaralanma neticesinde yerleşen veya diğer enfeksiyon odaklarından kan ya da lenf yoluyla bulaşan enfeksiyon etkenlerine ve travmalara bağlı olabilir. Bazen iltihap, enfeksiyon etkenine direk olarak bağlı değildir. Bu etkenin başlattığı bağışıklık reaksiyonları, fiziksel ya da çeşitli zehirli maddelerin etkisi uveite yol açabilir.

Uveit, romatoit artrit, sarkoidoz, şeker hastalığı, ve gut gibi vücuttaki genel hastalıkların bir belirtisi de olabilir. Çoğu zaman uveitin sebebi belirlenemez.

UVEOPAROTİT

Uvea ile kulakaltı tükrük bezi olan "parotist"e yerleşen kronik granülomatoz  iltihaba "uveoparotit (uveoparotidit)" denilir. Özellikle akciğerlerde, lenf düğümlerinde, deride ve gözde kronik granülomatoz bir iltihabın oluşturduğu "sarkoidoz" hastalığının bir tipi şeklinde de ortaya çıkabilir. Ayrıca bir veya birden çok kafa sinirleri çiftinde felce sebep olabilir.