5 Aralık 2017 Salı

KOMANDO TİTİZLİKLE SEÇİLİR

KOMANDO, Portekizce'den gelme bir kelimedir. Müstakil olarak çalışan ve baskın, sabotaj vb. özel görevler yapan az sayıda eğitilmiş askerden kurulu birliklerdir.

Boerler savaşı sırasında (1899-1902), İngiliz kıtalarına karşı gerilla savaşı veren ve genellikle atlı olan bağımsız müfrezelere "komando" deniliyordu. 2. Dünya Savaşı esnasında bu deyim, önce Almanlar, daha sonra Anglosaksonlar tarafından çeşitli anlamlarda kullanıldı.


Almanya'da savaş esirlerinden veya stalag'lara (esir kampları) bağlı işçilerden meydana gelen küçük müfrezelere "arbeitskommando" (iş komandosu) veya sadece komando deniliyordu. Bazı komandolar sabitti; değişik
mevcutlu (10 veya 500 kişi) küçük kamplar meydana getiriyor ve bunlar fabrika veya tarım çalışmalarında vazife alıyorlardı. Bazıları da, yolların tamiri veya bombardımana uğramış şehirlerdeki enkazın kaldırılması işlerinde vazifeli gezici komandolardı. Komando terimi ayrıca, toplama kamplarına bağlı ek kuruluşları anlatmak için de kullanılıyordu, meselâ; "Birkenau", Auschwitz toplama kampının komandosu idi.


Anglosaksonlar'da, az mevcutlu bir kıtaya (10 - 100 kişilik) komando deniliyordu. Bu kıtaların üyeleri karada ve hava indirmelerinde veya amfibi harekâtında, tehlikeli ve nazik görevleri sevk ve idare edebilecek kabiliyette, titizlikle seçilmiş, etkili silâhlarla donatılmış ve eğitim görmüş askerlerdi. Bu komandoların vazifeleri taktik akın veya çıkarma gibi hedeflerle sınırlıydı.