19 Aralık 2017 Salı

KU KLUX KLAN (gizli dernek)

AMERİKA'da, ayrılık savaşından sonra, Güney'li beyazlar, Zencilere vatandaşlık hakkı verilmesine karşı çıkarak mücadeleye giriştiler. Önce 1865' de Tennessee, Pulaski'de bir klüp ortaya çıktı. Tennessee, Nashville'de 1867' de ilk klan teşkilâtlandı, general Forrest klanın başkanı oldu.

Klanın maksadı, Zencileri çeşitli yollarla korkutarak oy kullanmalarını engellemekti. Bunun için üyeler, uzun beyaz kıyafetlerle başlarına sadece göz yerleri açık beyaz sivri kukuletalar takarak, gece açık havada garip törenler yaptılar. Bölgesel localar halinde teşkilâtlanan dernek diğer eyaletlere de yayılarak üye sayısını 500 bine çıkardı.



Dernek, cebir ve zorbalığa kalkışınca 1868' de Tennessee'de faaliyeti yasaklandı. 1877' de de Federal hükümet tarafından yasaklandı.

Ku Klux Klan, 1915' de metodist papaz William Joseph Simmons tarafından, Atlanta'da yeniden kuruldu. Bu defa zenci düşmanlığının yanı sıra koyu Katolik, Yahudi aleyhtarı, yabancı düşmanı ve aşırı milliyetçi bir niteliğe büründü. 1922' de üye sayısı milyonu bulmuştu.

Dernek bazı eyaletlerde, güçlü nesiller yetiştirebilmek için tedbirler alınmasına (1919), alkol yasağı çıkarılmasına, göçün kısıtlanmasına (1921-24) ve dış dünyaya karşı tecrit siyaseti uygulanmasına önayak oldu ve suikastlara girişti. Louisiana, Mer-Rouge'da, klan üyelerinin iki kişiye işkence etmesi büyük yankılar uyandırdı (1922).

Kurucu Simmons'un halefi Evans aleyhine açtığı bir dava sırasında yapılan açıklamalar üzerine resmî makamlar harekete geçti. Yüksek Mahkeme, 1928' de teşkilâta, gizli dernekleri yasaklayan kanunu tatbik etti.

A.B.D.' de medenî haklar yoluyla ırkları kaynaştırma siyasetinin karşılaştığı zorluklar, son dönemlerde Ku Klux Klan'ın faaliyetini artırmasına sebep oldu. Teşkilâtın 1967' de 12 kadar ayrı kuruluşa bağlı 10 ilâ 30 bin arası faal üyesi vardı.

1964 yılı sonlarından 1965' e,  Ku Klux Klan, Mississipi ve Alabama eyaletlerinde, 1965' den sonra da Louisiana ve Georgia'da, zencilere karşı girişilen birçok tedhiş hareketinin sorumlusudur.

Büyücü Robert Sheltor'un, Kongre'ye hakaretten mahkûm olması (1966) ve başkan Johnson'un bu teşkilâta karşı açtığı kampanya, Amerika'nın güneyinde ırk ayrımına son verme maksadını güdüyordu.