6 Aralık 2017 Çarşamba

KOMMAGENE KRALLIĞI

KAPPADOKİA, Kilikya, Kuzey Suriye arasında kalan bölgeye asurca "Kumnuhi" denirdi. Bugün, Türkiye'nin Adıyaman, Gaziantep, Kahramanmaraş illerinin yer aldığı bölgedir.  Sargon devrinde bir Asur eyaleti olan Kommagene'nin tarihi konusunda fazla bilgi yoktur. Bir zamanlar Selefki krallığına bağlı bulunan bölge halkı, Mö 162' ye doğru isyan ederek bağımsızlığını kazandı.


Mö 69' da Kommagene Kralı 1. Antiokhos, Romalı general Lucullus'a boyun eğdi. Bu kral hatırasını ebedîleştirmek için, Nemrut dağının tepesine büyük bir anıt-mezar ve tapınak yaptırdı. Tapınak kademeli üç teras üzerine kuruludur. Burada 25 tane kral, tanrı, çeşitli kartal ve aslan heykelleri vardır. Heykellerin başları, zelzele ve iklim şartlarından dolayı düşmüştür.

3. Antiokos'un ölümünden sonra bölge 18' de Romalıların eline geçti. Germanicus, Doğu ile ilişkilerini düzenlerken, Q. Servarus'a, Kommagene bölgesini Suriye eyaletine katmasını emretti. O devirlerde bölge, Dolikhe'den Nemrut dağına kadar uzanmaktaydı. Bölge 38' de tekrar bağımsız oldu.

Roma imparatoru Caligula, gençlik arkadaşı 4. Antiokhos'a, babasından aldığı krallığı iade etti. 4. Antiokhos 72 yılına kadar burada hüküm sürdü. 4. Antiokhos zamanında ülkenin sınırları özellikle Batı'ya doğru genişledi ve zaman zaman Kelenderis, Anemurion, Selinus, Sabeste gibi şehirlerin kurulduğu Kilikya bölgesinin büyük bir kısmını ve ayrıca Ketis, Lakanatis ve Lykaonia bölgelerini ele geçirdi.

Neron devrinde "Parth" savaşlarında gösterdiği yararlılıklardan dolayı Doğu Anadolu'nun bir kısmı ona bağışlandı. Yahudi savaşları esnasında Vespasianus, 4. Antiokhos'u Parth'ların tarafını tutmakla suçlayarak yerine vali olarak L. Caesennius Paetus'u gönderdi. Böylece bu küçük krallığın bağımsızlığı sona ermiş oldu.

Kommagene, Roma hâkimiyeti altına girdi. Romalılar bölgeyi Suriye eyaletine bağladılar. Bizans devrinde Kommagene, Suriye dili ve edebiyatının merkezlerinden biri oldu. Kommagene krallığı genellikle Kappadokia'ya benzerdi. Feodal bir idare sistemi vardı. Şehir hayatı az gelişti.