1 Aralık 2017 Cuma

KURŞUN ZEHİRLENMESİ

KURŞUN zehirlenmesi daha çok meslekî sebeplerden dolayı olur. Subakut veya kronik yapıda olabilir. Her iki biçim de belirtiler bakımından birbirine benzer. En sık görülen belirtiler; iştah azalması, ağızda madenî bir tat, midede hazımsızlık, aniden bütün karında yaygın olarak ortaya çıkan saatlerce veya günlerce süren şiddetli karın ağrısıdır. Ağrıyla birlikte kabızlık da görülür.

Karakteristik bir belirti de diş diplerinde mavi renkte ince bir şerit oluşmasıdır. Belirli ölçüde kansızlık gözlenir. Beyin-sinir sisteminde değişiklikler olur. Nörolojik belirtiler ortaya çıkmaya başlar. Davranış bozuklukları, hareketlerde eşgüdüm (senkronizasyon) bozukluğu, az veya şiddetli başağrısı olur.

KURŞUN ÖLÇÜMÜ

Akümülatör, boya, kurşun eşya vb. fabrikalarında çalışan elemanlarda, kurşun zehirlenmesinin seviyesini ölçmek maksadıyla ölçüm yapılır. Ölçüm kanda veya idrarda yapılır. Kanda, litrede 40 mikrogramın, bir günlük idrarda ise, 80 mikrogramın üzerinde ölçülen kurşun değerleri zehirlenme tehlikesinin varlığını gösterir.