24 Mart 2018 Cumartesi

İSHALİN ÇOK SEBEBİ VAR

SIK aralıklarla sıvı veya cıvık dışkılama şeklindeki rahatsızlığa "ishal" denilir. Öncelikle sindirim sisteminin doğrudan kendi rahatsızlıklarında görülür. Turist ishali gibi, beslenme alışkanlıklarındaki değişimler, paratifo enfeksiyonları, amipli veya basilli dizanteri gibi toksik ve enfeksiyonla ilgili olan durumlar, süt ve süt ürünleri, meyva, balık, kabuklu deniz hayvanları gibi gıda maddelerine karşı olan alerjiler ve alkol, tütün, bozuk et, mantar, cıva, arsenik zehirlenmeleri ishale sebep olabilir.

Gastrit, onikiparmak bağırsağı iltihabı, ileum (ince bağırsağın son bölümü) iltihabı, kalınbağırsak iltihabı, pankreas iltihabı, safra kesesi iltihabı, vitamin eksiklikleri ve asalak hastalıkları da ishale neden olur.

Doğrudan sindirim sistemini ilgilendirmeyen hastalıklar da ishal yapabilir. Bunlar arasında kalp-damar hastalıkları, sinirsel hastalıklar, idrar yolları hastalıkları, iç salgıbezleriyle ilgili hastalıklar sayılabilir.

İshalde belirleyici olan, bağırsak kas hareketlerinde hızlanma, bağırsak salgı ve sıvısında artma ve bir ölçüde de bağırsağın sıvı emmesindeki yetersizliktir. Böylece günlük dışkılama sayısı 2 - 3 kereden 20 kereye kadar çıkabilir. Dışkı cıvık, bazen de su gibi olur. Ara sıra mukus (sümük), cerahat ve kanla karışık olabilir.

Karında ağrı, gerginlik ve gaz, bağırsak seslerinde artış da olabilir. Ağır biçimlerinde; sıvı kaybı, zayıflama, zehirlenme ve enfeksiyonla beraber az veya çok ateş de vardır. Daha ağır olanlarında ise; kalp ve dolaşım çökmesi görülebilir.