30 Nisan 2018 Pazartesi

ALBERTO MAGNELLİ, eser-biyografi

İTALYAN ressam, 1888 yılında Floransa'da doğdu. Kendi kendini yetiştirdi. 15. yy.'ın Toscana'lı büyük ustalarını inceleyerek resme yöneldi. 1913' de Floransa'da Marinetti, Soffici, Papini çevresinde toplanan aydınlarla dostluk kurdu. Ertesi yıl Paris'e gitti ve orada Apollinaire, Max Jacop, Picasso, Archipenko, Léger, Robert Delaunay ile tanıştı.

İtalya'ya dönünce, Paris etkisi altında düz renklerden meydana gelen oldukça sade natürmort ve figürler çizdi. 1915' de Kandinsky ve Delaunay'ın etkisini yansıtan ilk soyut resimlerini yaptı. Bu tablolarda "geometrizm" ağır basar. 1918' de yaptığı "Lirik patlamalar"da ise birkaç insan figürüne yer verdi ve özellikle renklerin anlatım gücü üstünde durdu.

Sentetik şekillere ve saf renklere dayanan figüratif resme döndükten ve 1920-30 arası bu tarzda çalıştıktan sonra, 1931' de kesin olarak Paris'e yerleşti. Carrara mermerlerinden ilham alarak "Kayalar ve taşlar" adlı dizisini yaptı (1932-33). Daha sonra kendini yalnızca soyut resme veren Alberto Magnelli, 1970' de Meudon'da öldü.

Alberto Magnelli  -  Karmaşalar