10 Nisan 2018 Salı

İMMATÜRİTE (olgunlaşmadan doğma)

BEBEĞİN olgunlaşmadan doğmasına "immatürite" denilir. Doğumda ağırlığı 2,5  kilonun altında olan bebekler "immatür" olarak tanımlanır. Zamanından evvel doğmuş bebeklerin, yani prematürelerin birçoğu bu sınıfa girer. Bazen prematüre bir bebeğin ağırlığı 2,5 kilonun üzerinde olabilir.

Zamanında doğmuş bebeklerin bir bölümü "immatür" sınıfına girebilir. Uygulamada immatür ve prematüre terimleri sıkça birbiri yerine kullanılır. İmmatür yenidoğanlarda, normal doğan bebeklere göre ölüm oranı daha yüksektir. Bunun sebebi, nefes alma bozukluklarının daha sık olması ve enfeksiyon hastalıklarına daha kolay yakalanmalarıdır.

İmmatür bebeklerin vücut ısıları da genellikle düşüktür. Bu sebeple çevrenin sıcaklık değişimlerine iyi uyum sağlayamazlar. Bakımlarının, ortamın nem oranının ve sıcaklığın kontrol altına alınabildiği ve aseptik şartların güvenli olduğu özel merkezlerde yapılması gerekir. Bu merkezler, immatür bebeklerin her bakımdan normal hale gelebilmeleri için özel bir beslenme programı tatbik ederler.