7 Nisan 2018 Cumartesi

CLAUDE LORRAİN, eser-biyografi

FRANSIZ ressam, (Claude Gellée) 1600 yılında Mirecourt yakınları, Chamagne'da doğdu. Beş çocuklu fakir bir ailenin üçüncü çocuğuydu. Fribourg'da ağaç üzerine gravür yapan ağabeyinin yanına gitti. Akrabalarından biri onu Roma'ya götürdü. Orada 3 - 4 sene kadar ressam Agostino Tassi'nin yanında çalıştı.

1625' de Roma'dan ayrıldı, bir müddet Venedik'te, sonra bir yıl Nancy'de kaldı, 1627' de Roma'ya döndü, orada Poussin ile buluştu. Artık İtalya'dan ayrılmayacaktı. İlk başarılarını 1630' da kazandı. İspanya kralı ona 8 peyzaj ve deniz manzarası ısmarladı. Kompozisyonlarının hatırasını yaşatmak için, tablolarının krokilerini topladığı "gerçeğin kitabı" veya "icadlar kitabı" adlı eserine başladı.

Claude Lorrain'in sanat tarihinde mühim bir yeri vardır. Eisheimer ve Paul Bril gibi Alman ve Hollandalı sıradan ressamların etkisinde kalan sanatçı, İngiliz peyzaj sanatının gelişiminde önemli rol oynadı. Güneşin doğuşundan batışına kadarki seyrini yansıtan deniz manzaraları yaptı. İzlenimcilerin öncülerinden sayılan Claude Lorrain, 1682' de Roma'da öldü.

Claude Lorrain  -  Azize Ursula'nın gemiye binişi

Claude Lorrain  -  Gün batımında liman  (detay)

Claude Lorrain  -  Ağaç çalışması