27 Nisan 2018 Cuma

MARİO MAFAİ, eser-biyografi

İTALYAN ressam, 1902 yılında Roma'da doğdu. Resim ve desen yapmaya Roma'da başladı. İngiliz, Fransız akademilerinde ve Roma Güzel Sanatlar Akademisi'nde derslere devam etti. Karısı Antonietta Raphaël ile Scipione'nin tesirinde kaldı.

1928-31 yılları arasında Scipione ile birlikte "Cavour sokağı okulu" nu kurdu. Bu gruba daha sonra başka ressamlar da katılınca bu okula "Roma Okulu" ismi verildi. Grosz'a ve Alman ressamlarına, Pascin, Soutine, Ensor, hattâ El Greco, Chagall ve Goya'ya dayanan "Roma Okulu", 20. yy. resim anlatımına karşı çıktı.

Kuru çiçekler, maske veya fanteziler, natürmortlar, Roma'dan görünüşler, harabeler, basit gerçekleri yansıtan görüntüler Mafai'nin 1930 yıllarında işlediği başlıca temalardır. Bu eserlerde, mekanik gerçekçilikten çok, boşluk-renk ilişkisinin soyut boyutlarına önem verilmiştir.

20. yy. ressamlarının dev plastik eserlerine karşılık Mafai, insanı hüzün veren hayâllere götüren sıcak ve koyu renklerle dolu tablolar yaptı. 1939-41 yıllarında gerçekçiliğe yöneldi. 1956' dan itibaren natürmort yapmaya başlayan Mario Mafai, 1965' de Roma'da öldü.

Mario Mafai  -  Roma lokantası