26 Aralık 2018 Çarşamba

DİVERTİKÜL, DİVERTİKÜLİT

DİVERTİKÜL, içi boş bir iç organın duvarlarında, çeşitli hastalıklar sonrasında oluşan kese şeklindeki genişlemeye denilir. En sık görüldüğü yerler, incebağırsak, kalınbağırsak ve mesanedir. Bu organlarda bazen birden fazla divertikül olabilir.

Divertikül doğuştan olabileceği gibi, içi boş bir organın içindeki maddenin basıncıyla oluşan, sınırları belli bir zayıf noktanın bulunması veya komşu dokulardaki iltihabî süreçlerin iyileşme ve nedbeleşme döneminde bu organın duvarları üzerindeki çekme-germe tesiriyle de oluşabilir.

Divertikülün varlığı, boşluk içinde salgı veya başka maddelerin birikmesine, organın boşalmasını zorlaştırarak iltihap oluşmasına hattâ duvarın delinmesi ya da tümör gelişmesi gibi daha ağır  neticelere yol açabilir. Bu sebeple divertiküller ameliyatla çıkartılır.

DİVERTİKÜLİT (divertikül iltihabı)

Hangi organda olursa olsun, divertikülün varlığı neticesinde boşlukta çeşitli maddeler toplanabilir. Mayalanma ve kokuşmayla mikropların birikmesine uygun bir ortam olduğundan kolayca iltihap gelişir.

Divertikülit belirtileri ilgili organa, iltihabın önemine ve divertikülün organın hangi bölgesini tuttuğuna bağlı olarak değişir. İltihabın komşu dokulara yayılması, organın delinmesi veya kötü huylu tümör gelişmesi gibi komplikasyonlar çıkabilir.