19 Aralık 2018 Çarşamba

VÜCUTTA DOKU TİPLERİ

AYNI yapısal özellikleri taşıyan ve aynı işlevi yerine getirmek için bir arada bulunan hücrelere "doku" denilir. Çeşitli dokuların bir araya gelmesiyle de organlar meydana gelir. İnsan vücudunda başlıca dört tip doku bulunur:

1) Epitel dokusu: Deri yüzeyini ve içi boş organların iç yüzeyini örter. Koruyucu, emici veya salgı yapıcı nitelikte olabilir.
2) Bağdoku: Mekanik ve işlevsel olarak vücudun çeşitli bölümlerini birbirine bağlar. İşlev farklılıklarına göre; yağ dokusu, lifsi doku, ağsı doku, esnek doku, kıkırdak dokusu, kan ve lenf dokularıdır. Kan ve lenf dokusunda hücreler arası madde sıvıdır.
3) Kas dokusu: Kasılma özelliği vardır. Çeşitli organların ve vücudun tamamının hareketi kasılmayla olur. Kas dokusunun tipleri de; düz kas dokusu, çizgili kas dokusu ve kalp kasıdır.
4) Sinir dokusu: Uyarıların algılanması ve iletilmesi konusunda uzmanlaşmıştır. Çeşitli dokuların, organ ve sistemlerin işbirliğini sağlayacak şekilde örgütlenmiştir. Sinir dokusu da farklı bölgelerde yapısal olarak önemli farklılıklar gösterir.

Farklı olgulaşma dönemlerindeki, yumurta ve spermatozoit denilen üremeye yönelik hücreler ise; "üreme dokusu" denilen ayrı bir hücre topluluğu oluşturur.