23 Aralık 2018 Pazar

PASTIRMANIN KÖKENİ "BASTIRMA"

Pastırmaların kurutulması
PASTIRMA sığır etinden yapılır. Öğütülmüş çemen tohumu, sarımsak, tuz ve kırmızı biberden yapılan salça, büyük parçalar halinde kesilmiş etlerin üzerine sürülür. Bu etler açık havada kurutulur.

Pastırmanın adı önceleri "bastırma"ydı. Geçmişi Orta Asya'da Hun Türkleri'ne, Oğuzlar'a kadar dayanır. Savaşçı oldukları için hayatları at üzerinde geçen Eski Türkler, savaşa giderken yanlarına tuzlanmış at eti, sığır eti alırlar; böylece at üzerinde zaman kaybetmeden açlıklarını giderirlerdi.
Günlerce süren yolculuk sırasında atın eyerindeki ceplere bağlayarak bacaklarının arasına sıkıştırdıkları bu tuzlu et parçaları basıla basıla pastırma haline gelirdi.

Sonraları pastırma evlerde yapılmaya başlandı. Pastırmanın Anadolu'ya hangi tarihte geldiği kesin olarak belli değildir. Selçuklu'lar tarafından getirildiği öne sürülür. O zamandan kalma gelenekle en iyi pastırma Kayseri'de yapılmaktadır. Doğu Anadolu'da pastırma yapımı yaygındır. Pastırma, Türkler tarafından Rumeli'ye geçmiş ve burada da tutulan bir yiyecek olmuştur.