14 Aralık 2018 Cuma

DOPİNG SAĞLIĞA ZARARLIDIR

SPORCUNUN yarışma verimini artırmaya yönelik maddelerin kullanılmasına "doping" adı verilir. Bir yarışmacının yarışma verimini sunî yollarla artırmaya yönelik maddelerin alımı; bunların alımına bağlı olarak yarışma ahlâkının, yarışmacının bedenî ve ruhî bütünlüğünün bozulması doping kapsamında değerlendirilir.

Sadece bir ilâç veya maddenin kullanımı değil, aynı zamanda bir kişi ya da hayvanın faaliyetini sunî olarak artırmaya yönelik her tür uygulama da doping olarak değerlendirilir.

Doping için kullanılan maddeler çok çeşitlidir. Bunlar metabolizmayla etkileşen maddeler, vücut ağırlığını azaltan maddeler, lokal uyuşturucular ve ağrı kesiciler, hormonlar, kan dolaşımı ve solunum sistemi üzerinde etkili ilâçlar ve uyarıcılardır. Amfetamin tipi uyarıcılar yaygın olarak kullanılır.

Doping uygulamak, kişinin ruhî ve bedenî sağlığını bozduğu gibi, spor ahlâkını da bozmaktadır. Bu yüzden dünyada her tür spor organizasyonlarınca yasaklanmıştır. Doping yaptığı tespit edilen sporcu müsabakalardan menedilir.