14 Ekim 2019 Pazartesi

DİEGO DE SİLOE (mimar)

İSPANYOL  mimar ve heykeltraş, 1495 yılına doğru Burgos'ta doğdu. Heykeltraş Gil de Siloe'nin oğlu. İtalya'da yetişti, orada Yunan ve Lâtin heykel sanatının zevkini ve titizliğini benimseyerek ülkesine döndü. Özellikle Castilla la Vieja ve Andalucia'da çalıştı. İlk eserlerinin başlıcaları piskopos mezarlarıdır.

Bigarny ile birlikte, Condestable kilisesinin büyük mihrap arkalığını bitirdi (1526) ve Santa Maria del Campo kilisesi kulesinin yapımına başladı. 1528' de San Jeronimo manastırının yapımını bitirmek üzere Granada'ya çağrıldı. Aynı yıl rahipler meclisi ona katedrali yapma vazifesi verdi. Binanın planlarını Enrique Egas 1521' de Toledo katedralini örnek alarak yapmıştı. Bu gotik planlar üzerine Diego de Siloe bir rönesans anıtı meydana getirdi.

Andalucia'da yapılan bir dizi katedral (Malaga, Jaen, Almeria, Guadix) bu eserin bir kopyasıdır. Sanatçının son eserlerinden biri San Salvador de Ubeda kilisesidir (1536-59). Eseri, çömezi Andres de Vandelvira  tamamladı. Diego de Siloe, 1563' de Granada'da öldü.

Diego de Siloe  -  "La Coroneria"  (Burgos katedrali)   (1519-23)