9 Haziran 2015 Salı

İÇ KANAMA TEHLİKELİ

Kanama, damarlardan akan kanın dışarı çıkma halidir. Kanamalar, bir yaralanmadan sonra veya bir hastalık neticesinde kendiliğinden olurlar. İki tip kanama vardır. 1) Dışarıya olan kanamalar. 2) İç kanamalar. 

İç kanamalar daha tehlikelidir ve çoğu zaman farkedilmeyebilir. Bu iki çeşit kanamada damarların yırtılması, K vitamini eksikliği, kalsiyum ve fibrinojen denilen maddeler, trombosit hücreleri, karaciğerde yapılan protrombin denilen bir madde önemli rol oynarlar. Kanamanın durması için bu maddelerin ahenk içinde çalışması lâzımdır. Tek birinin bozukluğu kanamalara sebep olabilir veya kanamanın durdurulması uzayabilir.

Bir insan kısa zamanda iki litreden fazla kan kaybederse hayatı tehlikeye girer. 

İç kanamalar en çok mide-bağırsak kanamaları, karaciğer yırtılmaları, beyin kanamaları, rahim delinmelerine bağlı kanamalar şeklinde görülürler.

Atardamar (kırmızı kan damarları) yırtılmaları, daha tehlikeli, durdurulması zor kanamalara sebep olurlar.

Ufak dış kanamalarda kanayan yere kuvvetle bastırarak tampon yapmak kâfidir. Normal bir insanda 13 dakika sonra kanama durur. 

Damar yırtılmalarına bağlı büyük dış kanamalarda, kanayan damarın üstünden bir lastik ile sıkmak lâzımdır. 10-15 dakikada bir, sıkan lâstik gevşetilir ve hasta âcilen bir hastaneye kaldırılır.

Hızlı tansiyon düşmesi şüphe edilen iç kanamalarda hasta derhal hastaneye kaldırılmalıdır. Burada kan dindirici ilâçlar, oksijen, kan nakli tatbik edilir ve kanama durmazsa; ameliyatla kanayan damar bulunarak bağlanır.