8 Haziran 2015 Pazartesi

KAN ALMAK

Bazı durum ve hastalıklarda kan almanın faydalı olduğu eskiden beri bilinmektedir. Eskiden hacamat veya sülük tutturmak gibi usüller kullanılırdı. Tehlikeli ve zararlı olan bu usüller, bugün yerlerini modern kan alma metodlarına bırakmıştır.  

Kan, koldan, dirsek bölgesindeki siyah kan damarlarından alınır. Kan alırken, dezenfeksiyona ve steril şartlara dikkat etmek gerekir.

Hangi durumlarda kan alınır?


Vücutta kanın göllendiği ve kalbin iyi pompalayamadığı kalp yetersizliklerinde veya kanın kendi kendine arttığı  bazı kan hastalıklarında tedavi maksadıyla 300 - 500 cm3 kan alınır. Kanı artan hastalar belli zaman aralıklarında kan merkezine uğramak durumundadır. Kan almanın esas kullanıldığı yer kan naklidir. Bunun için kan merkezleri ve bankaları vardır. Kan nakli hayat kurtarıcıdır.

Sağlam bir insan normal olarak yarım litre kanı (500 cm3) bir defada verebilir ve bunun hiçbir zararı yoktur. Çünkü vücut verilen bu kanı kısa sürede telâfi eder. 

Kan alınan hastalarda kan grupları tayin edilir. Kanda, hepatit, hiv, frengi ve diğer hastalıkların olup olmadığı test edilir ve soğuk muhafazaya alınır.