18 Haziran 2015 Perşembe

KISIRLIK KADINA HAS DEĞİL

Kısırlık, çocuk sahibi olamamaya veya yumurta döllenmesinin olmamasına denilir. Hem kadında, hem erkekte görülür. Çocuk sahibi olamayan çiftlerin başvurmadıkları çare yoktur. 

Erkekte kısırlık, yumurtayı dölleyen ve "sperm hayvancıkları" adı verilen hareketli hücrelerin bozukluğuna bağlıdır. Bazı erkeklerde spermlerin kuyrukları yoktur, bazılarında şekilleri anormaldir, bazılarında da sayıları düşüktür ya da yoktur. Normal erkeğin 1 mililitre (ml) menisinde 60-200 milyon sperm hücresi bulunur.

Kadınlarda kısırlığın sebebi yumurtalık bozukluklarından çok, kanalların tıkalı olması veya rahmin küçük kalmasıdır. İltihaplı bir hastalık geçiren kadında kanallar (tüpler) tıkanır ve olgunlaşan yumurta rahime düşemez. Bu hâle daha ziyade zafiyet geçiren kadınlarda, kürtaj olanlarda sık rastlanır.

Erkeklerde de kısırlığın önemli sebepleri, önceden geçirilmiş, fakat tedavisi tam olmamış bel soğukluğu ile, prostat hastalıklarıdır. Bazılarında da doğuştan testis hataları kısırlık sebebi olur.

Çocuk sahibi olmak isteyen çiftler mutlaka beraber muayene olmalıdır. Bazı ailelerde erkek veya kadının basit bir muayeneden geçmesi çocuk sahibi olmalarını sağlar. Bazıları için ise tüp bebek tedavisinden başka yapılacak tedavi yoktur.