14 Haziran 2015 Pazar

YATAKTA HASTA BAKMA

Bazı hastalıklarda, hastaların yatakta yatmaları mecburi hâle gelir. Yatalak hasta bakımında, bazı dikkat edilecek önemli noktalar vardır. Hastanın yatağı hergün havalanmalı ve yatak takımları sık değiştirilmelidir. Bunun için hasta, yatak çarşafının içinde bir divan üzerine alınır. Hastayı fazla kımıldatmadan çamaşırları da değiştirilebilir. Bu esnada hastanın bütün vücuduna bakmak lâzımdır. Herhangi bir yara veya kızartı görülünce doktora haber vermelidir. Yatak çarşafının düz ve gergin olmasına dikkat etmelidir. Çarşafın buruşuk- katlı kısmı yara açılmasına sebep olabilir. 


Hastanın idrar ve dışkılama için haber vermesinde; ördek veya sürgü denilen aletler kullanılır. Bunların kuru ve temiz olması şarttır. Yatağın idrarla ıslanması çok zararlıdır. Kalçada yaralar açılmasına sebep olabilir. Hastanın sırtına yastık koyup başını geriye yatırarak küçük bir leğende üç günde bir başını yumuşak beyaz sabunla yıkamalı, haftada bir de sabunlu bezle bütün vücudunu silmeli ve kurulamalıdır

Bacaklara hafif masajlar yapmayı da unutmamalıdır. Yatakta yatan hastanın adaleleri incelir ve eklemleri sertleşir. Yataktan kalkınca, yürüme zorluğu ve dengesizlik çekerler.

Yatalak hastanın ağız temizliğine de dikkat etmeli, karbonatlı su ile ağız çalkalanmalı, gargara yapılmalıdır.