23 Haziran 2015 Salı

ÜREMİ, BÖBREK NAKLİNE GİDER

Üremi, en fazla böbrek bozukluklarının sonucunda görülen ağır bir hastalık halidir. Normal bir insanın kanında desilitrede 10-50 miligram üre vardır. Üreyi ve vücutta meydana gelen diğer zehirli maddeleri kandan böbrek temizler. Böbrek bu vazifeyi yapamadığı zaman, üre ve zehirli diğer maddeler kanda artar. Bu da dolaşım, solunum, beyin ve kan üzerinde zararlı etkilere sebep olur.

Büyük kanamalardan sonra ve idrar yollarının tıkanması hallerinde de üremi meydana gelebilir. Üre vücutta çok zararlı bir madde olmamakla beraber; beraberinde artan "fenol" "indol" gibi maddeler, şiddetli baş ağrılarına, bulantı ve kusmalara, iştahsızlığa, kaşıntılara, kalp bozukluklarına, beyinde tahrişlere sebep olurlar.
Damar cidarlarını bozarak kanamaların oluşmasına zemin hazırlarlar. Üremi hastalarının idrar miktarları da çok azalır ve vücutta tuz birikmesiyle beraber tansiyon yükselmeleri olur. Bu da kalbin yorulmasına ve kifayetsizliğine yardımcı olur. Bu hastalığın sonu daima tehlikelidir.

Tedavisinde; bu hastalara üreyi artıran etler ve proteinli gıdalar çok az verilir. Tuz tutulması varsa, tuzsuz diyet tatbik edilir. Kan durumu, gerektiğinde kan verilerek düzeltilir. Glikozlu serumlar yapılır. Aşırı çalışma ve yorulmalar önlenir. Daha zor durumlarda, suni böbrek veya "periton dializi" denilen kan temizleme metodları kullanılır. Lüzumunda böbrek nakli olur.