25 Haziran 2015 Perşembe

UYKU VE UYKUSUZLUK

Uyku insan sinir sisteminin ve beynin dinlenmesi için çok önemli bir olaydır. Uyku ihtiyacı yaşa göre değişir. Çocuklarda ve gençlerde 9-10 saat uykuya ihtiyaç vardır. Orta yaşlarda 8 saate iner. Bu ihtiyacı organizma kendisi ayarlar. Yaş ilerledikçe uyku ihtiyacı azalır ve 7 saate kadar düşer. Fakat çok yaşlılarda da uykuya karşı fazla eğilim vardır.

Uyku esnasında beyin ve sinir sistemiyle beraber, kalp, karaciğer ve böbrek faaliyeti de azalır. Metabolizma ve hücre faaliyetleri yavaşlar. Enerji harcanması en aza iner ve böylece yıpranmış doku ve hücreler için hızlı tamir süreci de başlamış olur.

UYKUSUZLUK

Birçok insanda büyük şikâyetlere sebep olan bir durumdur. Uykusuzluğa her insan maruz kalabilir, fakat bu kısa bir müddet için olur. Uzun süre uykusuz kalan insanlar hayatlarından çok şikâyet ederler.

Sağlığı normal olan bir kişide uykusuzluk olamaz. Gelip geçici uykusuzluğa genel olarak sinir bozuklukları, gece çalışma hayatı, çeşitli hastalıklar, fazla sigara-içki-uyarıcı gibi alışkanlıklar, nefes darlığı, kalp yetersizlikleri, ağrılar sebep olabilirler. Tiroid bezinin fazla çalıştığı hallerde de uykusuzluk olabilir. Devamlı uykusuzlukta, uyku merkezinin ciddi bozuklukları akla gelmelidir.

Ara sıra olan uykusuzluklar için müsekkin ilâçlar, yatarken yapılan banyo, yoğurt-ayran gibi içecekler uyumayı kolaylaştırır. Derin ve kısa uykular, uzun uykulardan daha dinlendirici olur. Gece çok geç yatmak da uykusuzluğa sebep olur. Erken yatıp, erken kalkmak en sağlıklısıdır.