30 Haziran 2015 Salı

SUYUN VÜCUT İÇİN ÖNEMİ

Hayatın kaynağı sudur. Vücudumuzun yüzde doksanı sudan ibarettir. Su vücutta hücrelerin içinde ve dokular arasında bulunur. Ayrıca, kanın esası da sudur. Susuz yaşam olmaz. Vücut suyu durmadan değiştirir. İdrar, ter, nefes ve dışkıyla hergün atılan suyun yerine dışarıdan devamlı su alınmaktadır. Az miktarda olmakla birlikte vücut kendisi de bir kimya laboratuarı gibi su yapar.

Organizmadaki, bütün tuzlar, gıdalar, hormonlar su ile taşınırlar ve gıdalar hücrelerin suyu içinde yanarlar. Bir insan, yerine su almadan günde 2-3 litre su kaybettiği zaman hayatı tehlikeye girer. İnsanın susuzluğa dayanması 3 günden fazla değildir. Açlığa daha uzun müddet dayanılabilir. Çocukların susuzluğa tahammülü daha azdır

Aşırı terlemeler, ishâller, kusmalar, kanamalar, yanıklar ve sıcak çarpmaları vücuttan aşırı su kaybına ve ileri derecede hâlsizliğe sebep olurlar. Su kaybı devam edince tansiyon düşer ve hastalar şoka girerek ölüm tehlikesine maruz kalırlar. Kaybedilen suyun yerine, kaybolan tuz da hesaba katılarak özel şekilde hazırlanmış serumlar deri altına ve damara enjekte edilir ve hayat kurtulur.