11 Haziran 2015 Perşembe

YILANCIK, MENENJİTİ DAVET EDER

Daha çok yüzde ve bacakda görülen bu hastalık vücudun her yerinde olabilir. Mikrobik bir hastalıktır ve bazen çok tehlikeli olur. Bilhassa yüzde olanlar menenjit tehlikesine fırsat verirler. Çok ufak bir sivilce şeklinde başlayan bu hastalıkta deri yavaş yavaş kızarır ve şişme başlar. Bu şişme ve kızartı giderek artar ve derinin gerilmesine sebep olur.

Parlak ve el değmeyecek kadar ağrılı olan deri üzerinde yer yer kanamalar da görülebilir. Hastada titremeler ve ateş yükselmeleri görülmeye başlar. Bu hastalığın ilerlemiş şekli yüzde olursa; anormal ve bir taraflı bir şiş ve çarpıklık olur. Ağız zor açılır. Hasta bütün huzurunu kaybeder ve bütün ateşli hastalıklarda olduğu gibi hâlsizlik, iştahsızlık, baş ağrıları kendini gösterir.

Yılancık, kanın zehirlenmesine kadar sebep olabilen tehlikeli bir hastalıktır. Beklemeye gelmez, derhal tedavi edilmelidir. Doktorun tavsiyesine göre ağızdan veya enjeksiyon yoluyla antibiyotik kullanılır. İltihaplı derinin üzerine antibiyotikli pomad sürmek ayrıca faydalıdır.