26 Haziran 2015 Cuma

MENENJİT İLE ÖLÜM YA DA ARIZA

Menenjit, "meningokok" denilen bir mikropla meydana gelir. Tüberküloz mikrobu veya diğer farklı mikroplar da menenjite sebep olabilirler. Daha çok çocuklarda ve gençlerde görülen bu hastalık beyin zarlarının bir iltihabıdır. Çok tehlikeli bir hastalıktır. Yüksek ateş, şiddetli baş ağrısı, dalgınlık, ense sertliğiyle boynu sağa sola çevirmede zorluk, bulantı ve kusma ile kendisini gösterir.

Tüberküloz menenjitinde ateş her zaman yüksek olmaz. Hastalarda en sık rastlanan şikâyetlerden biri de görme bozukluğudur. Bazı hastalar sayıklamalar ve şuursuz hareketler gösterirler. Beyindeki kusma merkezinin uyarılmasıyla sık sık kusmalar olur. Bu hastalık hangi sebepten olursa olsun zamanında tedavi edilmezse; çoğu zaman öldürücüdür. Ölümden kurtulanlarda, göz bozuklukları, felçler, zeka bozulmaları, sinirlilik, sağırlık gibi ârızalar ömür boyu kalabilir.

Bel suyunun (omurilik sıvısı) alınıp incelenmesiyle teşhis kolaylıkla konulabilir. Antibiyotik tedavisi hastayı tamamen iyileştirir. Uzman denetiminde olmak şarttır. Erken tedavi hiçbir ârıza bırakmadan hastalığın geçmesini sağlar.