6 Haziran 2015 Cumartesi

ZEHİRLENMELER

Zehirlenmeler birçok sebeplerle olabilirler. Çok ağır ve öldürücü zehirler ekseriyetle yanlışlıkla veya intihar kasdı ile içilir. İçilen zehrin cins ve miktarına göre ölüm ya hemen veya birkaç saat içinde gerçekleşir. Hemen ölüm olan zehirlenmelerde yapılacak bir şey yoktur. Diğer zehirlenmelerde hasta derhal hastaneye nakledilmelidir. Orada midesi yıkanır ve kullanılan zehirin tesirini ortadan kaldıran maddeler kullanılır. Gerektiğinde hastanın kanı değiştirilir ve suni böbrekte kan temizlenir.

Zehirlenmelerin önemli sebeplerinden biri de ilâçlardır. Bilmeyerek veya kazaen fazla dozda alınan ilâçlar zehirlenmelere sebep olabilir. Bütün ilâçlar belli dozun üzerine çıkılınca zararlı hale gelirler. Aşırı dozları her zaman öldürücü olmamakla beraber, tehlikeli sakatlıklara ve bozukluklara neden olabilirler.


En sık rastlanan diğer zehirlenme sebebi de gıdalardır. Bunlara "gıda zehirlenmesi" adı verilir. Gıdalar içinde üreyen mikropların çıkardıkları toksinler gıda zehirlenmelerine sebep olur. Zehirli mantarlar da zaman zaman öldürücü olabilir. Şiddetli karın ağrısı, bulantı, kusma, fenalık hissi ile kendini gösteren bu zehirlenmelerde, hastanın midesini yıkamak gerekir. Duruma göre antibiyotikli serum verilir.

En büyük tehlike, hastanın tansiyonunun düşmesi ve şoka girmesidir. Hastaya derhal serum verilir. Hekimin tetkik ve denetiminde olması gerekir. Bazan kan değiştirmek bile icabeder.

Tentürdiyotla olan zehirlenmeler çoğu zaman öldürücü değildir. Sadece sindirim kanalını tahriş eder. Tentürdiyot içenlere, dört çorba kaşığı nişastanın su ile karıştırılarak içirilmesi, süt ve yumurta akı verilmesi, kusturulması tehlikeyi geçirir.

Diğer önemli zehirlenmelerden biri de kömür ve doğalgaz zehirlenmesidir. Yanan kömürde, egzoz gazlarında ve doğalgazda bulunan ve "karbonmonoksit" adı verilen, renksiz, kokusuz bir gaz solumayla kana geçtiği zaman kandaki oksijeni bağlar ve vücut oksijensiz kalır. Kısa sürede ölüm tehlikesi baş gösterir. Bu zehirlenmede hasta derhal temiz havaya çıkarılmalı, suni tenefüs yaptırılmalı ve en iyisi oksijen verilmelidir. Çok ağır hastalarda kan değişimi dahi yapılabilir.