26 Haziran 2015 Cuma

MESANE URU EN KÖTÜSÜ

Göbeğin altında ve kalça boşluğunda bulunan mesanenin esas vazifesi, böbreklerin süzdüğü idrarı toplamak ve ona depo vazifesi yapmaktır. Bu organ hayati bir organ olmamakla beraber hastalıkları çok önemlidir. "Sistit" denilen iltihapları sık sık ve ağrılı idrar yapmaya, kanlı ve iltihaplı idrara ve vücutta ateşli bir hastalığa sebep olur. Ağrıdan dolayı bazı sistitliler idrar yapmaktan korkarlar. Sistit tedavi edilmezse, aylarca süren bir hastalıktır. Çoğu zaman böbreğin de iltihaplanmasına sebep olur.


Mesanenin diğer bir hastalığı da taşlarıdır. Ufak mesane taşları kendiliğinden düşerler. Mesanenin en mühim hastalığı ise kanserleridir. Daha çok elli yaş üstü erkeklerde görülür ve herhangi ağrı-sızı vermeden çok sinsi seyreder. Kanlı bir idrarla dikkat çekmeye başlar hattâ ileri düzeyde idrarla beraber bazan ufak kanlı doku parçaları da gelir. Bunlar mesanedeki tümörlerden koparlar. Muayene neticesinde teşhis konulur. Bu hastalıkta erken teşhis konulabilirse yüzde yüz kurtulma şansı vardır. Çünkü bu kanserler oldukça yavaş ilerler. 

Bazan mesanenin alt çıkış deliğini bir taş, ur veya prostat büyümesi tıkayabilir ve mesane idrarla dolar şişer. Hastaya çok ıstırab verir. Bu durumda hastayı bir üremi tehlikesinden korumak için karından mesane delinerek sonda takılır. Problem giderildiğinde sonda çıkarılır.