16 Haziran 2015 Salı

İRSî KELLİK TEDAVİSİZ

Saçların tamamen dökülerek baş derisinin ortaya çıkması durumuna kellik denilir. Bu duruma değişik olaylar sebep olabilir. Çocuklarda görülen baş yaralarının yaptığı mikrobik bir hastalığa bağlı kellik haricinde; genç yaşlarda görülen saç dökülmelerinin sebebi ekseriyetle soya çekimdir.

Saç dökülmelerinin diğer bir sebebi de vitamin eksikliğidir. Bilhassa, PP vitamini, A ve D vitamini eksikliklerinde, saç derisinin yağlanmasına bağlı saç dökülmeleri görülür.

Halk arasında "saçkıran" adı verilen bölgesel kelliklerin sebebi sinirseldir. Zamanla kendiliğinden geçenleri olduğu gibi, ne yapsan dahi geçmeyenleri vardır. Bazı standart dışı sabunlar ve tuzlu deniz suyu da saçlarda dökülme yapabilir.


Aşırı saç dökülmesinin ve kelliğin sebebinin dikkatli bir muayene ile tespit edilmesi lâzımdır. Saçlara gelişigüzel her maddeyi sürmemek şarttır. Yaralı ve sulanan saçlı deri hastalıklarında, dökülen saçlar, kükürtlü pomadlar, antiseptikli sabunlar ve ışın tedavileriyle yeniden çıkarlar. 

İrsi (genetik) saç dökülmelerinin hiçbir tedavisi yoktur. Ancak saç ekimi veya peruk gibi özel yöntemlerle çözüm getirilir. Zayıf saçları ise güçlendirmeye aday çok sayıda şampuan, sabun, çeşitli maddeler piyasada mevcuttur, ancak hangisinin soruna gerçekten çözüm getirdiğini uzun vadeli tecrübe ve araştırmalarla bulmak gerekir.