17 Mart 2015 Salı

VÜCUTTAKİ AĞRILAR VE TEDAVİ

Ağrı, vücudun herhangi bir yerinde iltihap, tazyik, şiş, tahriş vs gibi olaylar neticesinde meydana gelen sinir zedelenmelerinin beyinde meydana getirdiği bir uyarımdır. Ağrılar birçok zaman bir hastalığın ilk tehlike uyaranıdır. Bazı hastalıklarda ise ağrı daha sonra ortaya çıkar.

Ağrılar genel olarak baş ağrıları, karın ağrıları, sırt ve göğüs ağrıları (anjina pektoris) , bel ağrıları, adale ağrıları, kemik ağrıları gibi kısımlarda incelenirler. Ayrıca ağrılar vasıflarına göre de taksim edilirler. Sağır ağrılar, batıcı ağrılar, kolik tarzında ağrılar gibi... Kolik tarzında ağrılar, ekseriyetle karında ve belin her iki tarafında olurlar. Çok şiddetlidirler. Ani başlarlar ve ani de kaybolurlar.
Karındaki kolik tarzındaki ağrı ekseriyetle bir safra kesesi hastalığının, beldeki de böbrek taşının işaretidir.

Karında girip çıkan şiddetli ağrılar, çoğunlukla bağırsak hastalıklarına aittir. Yemekten sonra ortaya çıkan sağır ağrılar, mide hastalıklarında görülür. Aç karnına veya  gece gelen karın ağrıları, oniki parmak bağırsağı ülserinin tipik işaretidir. Bu ağrılar da sağır ve derinden gelirler. Karında dolaşan ve sık sık yer değiştiren ağrılar, kalın bağırsağa ait gaz ağrılarıdır.

Apandisit ağrıları, karnın sağ tarafında, kasığa yakın bölgede olur ve oldukça şiddetli, batıcı ağrı şeklindedir. Ekseriyetle, ağrı ile mide bulantısı beraberdir.

Bel kemiğine ait ağrılar sabittirler ve yer değiştirmezler. Hareketle artarlar ve bazan kalçaya ve hattâ ayak topuğuna kadar yayılırlar. Diğer kemik ağrıları, derinden gelen ve ağrıyan kemiğe basmakla artan orta şiddette ağrılardır.

Adale ağrıları sathidirler ve sürekli yer değiştirirler. Romatizma ağrıları ekseriyetle kemiklerin mafsal yaptığı yerleri tutar. Kanser gibi hastalıklarda, ağrılar, ancak kanserin sinirleri tutmasıyla ortaya çıkarlar ve çoğu zaman tahammül edilemez şiddettedirler.
Ağrı, bir hastalığın teşhisinde önemli bir yer tutar. Yeri şekli ve yayılmasıyla hasta olan bir organı tespit etmek mümkün olur.

TEDAVİ

Ağrı, teşhis için değerli bir belirti olduğundan doktor görmeden ağrı kesici kullanmak yanlış olur. Ağrının tedavisinde esas; hastalıklı organın tedavisidir. Bunun haricinde, ağrıların teskininde aspirin, analjezik, antiromatizmal ve antispazmodik adı verilen ilâçlar kullanılır.

Bağırsak, gaz ve böbrek ağrılarında sıcak termofor tatbiki faydalıdır. Apandisit ağrılarında bilâkis buz tatbik edilir. Daha şiddetli ağrılarda, kısmen uyuşturuculu ilaçlar kullanılır. Çok şiddetli olan ağrılarda ise morfin mecburen kullanılır.

Baş, adale, kemik ve umumi vücut ağrılarında, romatizmal ağrılarda en ideal ilaç aspirindir. Tok karnına alınır. Parasetamol içeren ağrı kesiciler de hafif genel ağrılarda kullanılabilir. Ağrı kesici ilâçları doktor tavsiyesiyle almalıdır.