17 Mart 2015 Salı

ALKOL, ALKOL KOMASI VE TEDAVİ

ALKOL

Keyif maddesi olan alkol, esasında bir cins şekerdir. Şekerli maddelerin fermantasyonuyla elde edilir. Yüksek kalori taşır. Dünyada yaygın şekilde kullanılan alkol, beslenmeden ziyade bir keyif maddesi olarak kullanılır. Alkolün beyindeki tesiri alındığı miktara bağlıdır. Az miktarda neşe verir, orta derecede sarhoşluk yapar ve iradeyi düşürür. Çok miktarda alkol insanı komaya sokar. Tıpta alkol, değerli bir mikrop öldürücü madde olarak kullanılır. Bazı hastalıklarda da gıda olarak verilir.

İçki olarak kullanılan alkolün cinsi “etil alkol” dür. Ayrıca bu alkolün içinde, içkinin kalitesine göre “metil alkol” vardır. Bu alkol zehirlidir ve bilhassa karaciğeri tahrip edicidir. Bazı insanların alkole karşı büyük iştahları vardır. Bunlar alkole doyamazlar. Bunlara alkolik denir. İçmedikleri zaman krizler geçirirler.

Devamlı alkol içenlerin hepsi alkolik değildir. Alkol, çok zaman bir alışkanlık olarak kullanılır. Alkolün en büyük zararı, beyine ve karaciğer üzerinedir. Bu madde beyin hücrelerinde zamanla tahriplere, hafıza bozulmalarına sebep olur. Karaciğeri yağlandırarak “siroz”a zemin hazırlar. Az miktarda alkol, tıpta kalp hastalıkları için ve kalp damarlarını genişletmekte kullanılır

ALKOL KOMASI

Kısa zamanda çok alkol içenlerle, alkoliklerin büyük bir kısmı, alkol komasına girerler. Bu şahıslarda şuur tamamen kaybolur, bayılıp oldukları yere düşerler. Bu esnada tehlikeli baş yaralanmaları ve beyin kanamaları olabilir. Tedavi edilmeyenler, saatlerce komada kalabilir ve bir kısmı da ölümle sonlanabilir.

TEDAVİ

Şahıs, tam komaya girmeden evvel ağır sarhoşken kusturmak açık havada dolaştırılarak bol oksijen almasını temin etmek, kahve içirmek faydalı olabilir. Komanın tek çaresi damardan B-6 vitamini yapılmasıdır...