ALKOL
Keyif maddesi olan
alkol, esasında bir cins şekerdir. Şekerli maddelerin fermantasyonuyla elde edilir. Yüksek kalori taşır. Dünyada yaygın şekilde kullanılan alkol, beslenmeden
ziyade bir keyif maddesi olarak
kullanılır. Alkolün beyindeki tesiri alındığı miktara bağlıdır. Az miktarda
neşe verir, orta derecede sarhoşluk yapar ve iradeyi düşürür. Çok miktarda
alkol insanı komaya sokar. Tıpta
alkol, değerli bir mikrop öldürücü
madde olarak kullanılır. Bazı hastalıklarda da gıda olarak verilir.
İçki olarak kullanılan
alkolün cinsi “etil alkol” dür.
Ayrıca bu alkolün içinde, içkinin kalitesine göre “metil alkol” vardır. Bu alkol zehirlidir
ve bilhassa karaciğeri tahrip
edicidir. Bazı insanların alkole karşı büyük iştahları vardır. Bunlar alkole doyamazlar. Bunlara alkolik denir. İçmedikleri zaman krizler geçirirler.
Devamlı alkol içenlerin
hepsi alkolik değildir. Alkol, çok zaman bir alışkanlık olarak kullanılır.
Alkolün en büyük zararı, beyine ve
karaciğer üzerinedir. Bu madde beyin hücrelerinde zamanla tahriplere, hafıza bozulmalarına sebep
olur. Karaciğeri yağlandırarak “siroz”a
zemin hazırlar. Az miktarda alkol, tıpta kalp hastalıkları için ve kalp
damarlarını genişletmekte kullanılır
ALKOL KOMASI
Kısa zamanda çok alkol
içenlerle, alkoliklerin büyük bir kısmı, alkol
komasına girerler. Bu şahıslarda şuur
tamamen kaybolur, bayılıp oldukları yere düşerler. Bu esnada tehlikeli baş yaralanmaları ve beyin kanamaları
olabilir. Tedavi edilmeyenler, saatlerce komada kalabilir ve bir kısmı da ölümle
sonlanabilir.
TEDAVİ