18 Mart 2015 Çarşamba

ANTİBİYOTİKLERİN FAYDALARI

İlk defa Dr. Flemming tarafından “penisilin” in keşfiyle antibiyotikler tıbbın dikkatini çekmiştir. Tabiatta bulunan çeşitli mantarların ihtiva ettikleri bazı kimyasal maddelerin mikropları tahrip ettiği tespit edilmiş, penisilinden sonra birçok antibiyotik keşfi yapılmıştır.

Penisilinden sonra keşfedilen “streptomisin” , tüberküloz hastalığı gibi dünyayı kavuran bir hastalığın esaslı ilâcı olmuştur. Penisilin, zatürre, zatülcenp, frengi, menenjit, bel soğukluğu gibi mikrobik hastalıklara yakalanan milyonlarca insanın hayatını kurtarmıştır. Araştırma laboratuarlarında binlerce mantar, yeni antibiyotik keşifleri için incelenmektedir.

Penisilin ve streptomisinden sonra, tetrasiklin, eritromisetin, neomisin, kloromisetin, kanamisetin vesair gibi birçok antibiyotikler bulunmuş, mikrobik hastalıklarda özel etkileri olduğu tespit edilmiştir. Meselâ, kloromisetin tifoyu yüzde yüz iyi eden bir antibiyotiktir.

Antibiyotikler konusunda önemli bir nokta; mikropların (bakterilerin) zamanla kullanılan antibiyotiğe karşı mukavemet kazanmalarıdır. Bunun için, gelecekte yeni antibiyotiklere ihtiyaç duyulacaktır. Araştırmalar bunun üzerine yoğunlaşmaktadır.

Hastalardan alınan mikropların özel olarak üretilmesinden sonra çeşitli antibiyotiklerle karşılaştırılarak; hangi antibiyotiğin en etkili olduğu tespit edilir. Ciddi ve isabetli bir antibiyotik tedavisi bu yöntemle yapılır.