21 Mart 2015 Cumartesi

ACELE TEŞHİS SAĞLAM APANDİSTEN EDEBİLİR

Apandis denilen kör bağırsak kısmının iltihaplanmasına "apandisit" adı verilir. Kan veya bağırsaklar yoluyla buraya gelen mikroplarla iltihaplanıp, cerahatlenen bu bağırsak parçası organizmada ciddi bozukluklara sebep olur. İki tip apandisit iltihabı vardır. Bunlardan birincisi ve tehlikeli olanı had (akut) apandisittir. Ani olarak karnın sağ kasık bölgesinde başlayan ağrı, bulantı ve kusma ile kendini gösterir. Vaktinde müdahale edilmezse patlayarak "peritonit"e sebep olur. Bu da ölüm tehlikesi demektir. Antibiyotiklerin keşfinden sonra bu tehlike biraz daha azalmıştır. Had apandisitte, en geç sekiz saat içinde ameliyat olmak şarttır.

Apandisitin ikinci tipi müzmin (kronik) apandisittir. Had apandisit kadar tehlikeli olmamakla beraber tıpkı çürük diş veya bademcik iltihabı gibi vücutta devamlı bir mikrop yuvasıdır. Çoğu zaman birden alevlenerek had apandisite sebep olabilir. Ayrıca gastrit, ülser, pankreas ve safra kesesi hastalıklarını meydana getirir. Müzmin apandisitte ağrı daha hafiftir ve sabahları uyanınca, ekseriyetle mide bulantısına sebep olur. Apandisit, kadınlarda ve gençlerde daha sık görülür.


TEDAVİ

Had (akut) apandisitin tedavisi ameliyattır. Ameliyata kadar hastaların karnına ve ağrıyan bölgeye buz tatbik edilir. Ayrıca; ağızdan veya enjeksiyon şeklinde antibiyotik tatbik edilir. Vakit geçirmeden uzmana müracaat etmek gerekir. 

Müzmin apandisit çok zaman kan sayımı ve röntgen ile teşhis edilebilir. Teşhiste yanılgı olmaması için uzmanın tetkiklerden emin olması gerekmektedir. Benzer belirtileri başka organlar da verebilir. Tetkiklerde acele edilirse, sağlam bir apandisten olunabilir. Normalde apandis, bağırsaklarımıza özgü numune flora saklayan bir organdır. İshâl durumunda bağırsak içeriği tamamen boşalınca, yeni flora, apandis organından temin edilir. Müzmin apandisitte ameliyat için âcil bir durum olmasa da, müsait bir zamanda ameliyat olup kurtulmalıdır.