22 Mart 2015 Pazar

ARTRİT VE ARTROZ (Eklem İltihabı ve Deformasyonu)

Eklemlerin iltihap yaparak hastalanmalarına "artrit", iltihap olmadan eklemlerin deforme olmasına ve kemikleşmesine de "artroz" denilir. Romatizma haricindeki artritlerin ekseri sebebi, bel soğukluğu, zarürreye sebep olan pnömokok mikrobu, gut hastalığı ve diğer mikrobik hastalıklardır. Her yaşta görülebilirler. Ekseri dizde, dirsekte, bileklerde, omuz eklemlerinde yerleşirler. Eklemlerde şiddetli ağrı ile şiş ve ateş olur. Ekleme dokununca ağrı şiddetlenir.

Artrozlara ise, ekseri âdet kesiminden (menapoz) sonraki yaşta bulunan kadınlarda rastlanır. Çoğunlukla diz ve kalça eklemini tutarlar. Eklemlerin şekli bozulur ve çarpık bir manzara alır. Ayrıca, yeni ve anormal kemik dokuları teşekkül eder. Artrozun sebebi belli değildir. Hormonal bozukluklara bağlı olduğu tahmin edilmektedir.

TEDAVİ

Artrit ve artrozlarda tedavinin esası, eklem dokularına bol kan gitmesini sağlayan ilâçların kullanımına dayanır. Kortizonlu ilâçlar da geniş olarak kullanılmaktadır. Artrozlarda, mafsal içine kortizon enjeksiyonları hastaları rahatlatmaktadır. Artritlerin sebebi mikrobik olduğundan antibiyotik kullanılır. Ağrı giderici pomadlar da ıstırabı azaltması bakımından sabah akşam sürülebilir. Artrozlar, kaplıca ve fizik tedavilerinden de istifade ederler. Kesin teşhis ve tedavi plânı uzman doktor tarafından tanzim edilmelidir.