23 Mart 2015 Pazartesi

ASTIM HASTALIĞI VE TEDAVİ

Astım denilince, akla ilk önce akciğer astımı gelmektedir. Esasen iki tip astım vardır. Birincisi akciğer, ikincisi kalp astımıdır. İkisi birbirlerinden tamamen farklıdır

Akciğer astımı her yaşta görülebilen, alerjiye bağlı ve şiddetli krizler halinde gelen bir nefes darlığıdır. Bu hastalarda hiçbir kalp rahatsızlığı yoktur. Birkaç saat, bazan birkaç gün sürebilen nefes darlığı geçtiği vakit hastaların hemen hemen hiç bir şikâyetleri kalmaz. Nefes darlığı olduğu vakit hastaların göğsü hırıltılı ve kuş gibi öter.

Kalp astımı her zaman bir kalp hastalığı ile beraber olan, ekseri gece gelen nefes darlığı ile kendini gösteren akut bir kalp yetmezliği halidir. İki astımın birbirlerinden ayrılması şarttır, çünkü; tedavileri farklıdır.

TEDAVİ

Akciğer astımında esas tedavi, alerjik sebeplerin bulunmasına bağlıdır. Bunun için deri alerji testleri yapılır ve sebebe göre hastalar aşı tedavisine tâbi tutulurlar. Kriz esnasında hastalara oksijen verilmelidir. Aynı zamanda "aminofilin, adrenalin" gibi ilâçlar enjekte edilirler. Kortizon tedavisi, bu hastalarda bazan çok iyi neticeler verir. Buğular, efedrinli inhalasyon yapılan ilâçlar, hastaları geçici olarak kısmen rahatlatırlar.

Kalp astımında da bol oksijene, herşeyden önce kalp yetmezliğini tedavi edecek ilâçlara ihtiyaç vardır. Morfin iğnesinin kullanılması burada ayrıca özel bir önem taşımaktadır. Bu hastalarda diüretik adı verilen ve vücuttan su çıkaran ilâçlar da faydalıdır. 

Her iki astım şeklinde de uzman müdahalesi şarttır. Doktor gelene kadar hastalar mümkün olduğunca hareket ettirilmemeli ve mümkünse oksijen verilmelidir.