18 Mart 2015 Çarşamba

ANJİN (Bademcik İltihabı) VE TEDAVİ

Boğazın iki tarafında bulunan bademcikler, normal şartlarda bir nevi mikropların geçmesine baraj teşkil ederler. Beyaz kan hücrelerinin bir grubu olan “lenfositler” ve lenf dokusu, vücudun başlıca müdafa sistemlerinden biridir. Bademcikler bu hücre ve dokulardan zengin organlardır.

Ağızda bulunan veya ağızdan giren birçok mikroplar, bademcikler hizasında tutulurlar ve burada başlayan savaş, mikropların vücuda girmesini önler. Bademcikler her zaman bu savaştan galip çıkamazlar ve mikroplar burayı istilâ ederek bir nevi apse gibi iltihaplandırırlar. Bademciklerin içi, yer yer iltihap ve cerahatla dolar. Ağrı ve yutkunma güçlüğü başlar, ateş yükselir. İltihapla şişen bademcikler boğaz deliğini daraltırlar ve vücuda devamlı olarak çıkardıkları toksinleri (zehirleri) verirler.

Bademciklerin bu haline “anjin” denir. Anjin çeşitli mikroplarla olur. Bilhassa yazdan kışa girerken salgın şeklinde anjinler olur. “Difteri” ve “Plaut-Vincent” denilen anjin tipleri, bademcik iltihabının en tehlikelisini teşkil ederler. Çocuklarda boğazı tıkayarak nefessiz kalmaya ve boğulmaya sebep olabilirler. Yüksek ateşli anjinlerde daima kontrollü olmak ve uzmana müracaat etmek gerekir.

Bademcik iltihapları iki şekilde kendini gösterir. Yukarıda ifade edilenler had (akut) bademcik iltihaplarıdır. Bunun dışında; yüksek ateş, yutma güçlüğü yapmayan, bazan hiçbir şikâyete sebep olmayan müzmin (kronik) bademcik iltihapları da vardır. Bunun tehlikesi, sinsiliği derecesinde önemlidir. 25 yaşına kadar olan gençlerde ve çocuklarda müzmin iltihap, ekseriyetle romatizmaya, kalb ve böbrek hastalıklarına sebep olur. Çocukta kansızlık yapar ve gelişimini engeller.

TEDAVİ

Akut bademcik iltihapları yüksek ateşle hemen dikkati çeker. Antibiyotik tatbik edilmelidir. Vitamin takviyesi de gerekir. Yutma zorluğu sebebiyle sulu gıdalar tercih edilmelidir. Perhiz asla yoktur. Böbrek bozukluğundan şüphe edilenlerde tuzun azaltılması faydalı bir tedbirdir.


Sabah- akşam bir bardak suda eritilmiş bir-iki çay kaşığı karbonatla yapılan gargaralar faydalıdır. Müzmin (kronik) bademcik iltihaplarında hiç tereddüt edilmeden ameliyatla bademcikler alınmalıdır. Kangren haline gelmiş bu bademciklerin artık vücuda hiçbir faydası kalmamıştır.