21 Mart 2015 Cumartesi

AORT (Şah) DAMARI VE HASTALIKLARI

Aort damarı, kalbin sol karıncığından çıkan ve kanın bütün vücuda yayılmasına imkân veren, halk arasında "Şah damarı" diye bilinen ana damardır. Bu damarın yırtılması veya kesilmesi birkaç dakikada ölüme sebep olur. Hayati değeri olan bu damarın çeşitli hastalıkları vardır. Bilhassa romatizma, arterioskleroz, frengi gibi hastalıklar, bu damarın bozulmasına, bazan daralmasına, bazan da genişlemesine sebep olur.

Kalbi besleyen ve "Koroner damarlar" denilen ince kalp damarları da aorttan çıkmaktadır. Romatizma, aorta müptelâ olan en kötü hastalıklardan biridir. Kalp kapaklarını hastalandırarak genç yaşta "Aort yetmezliği" veya "Aort darlığı" adı verilen hastalıklara sebep olur. Bu hastalıklar da zamanla ağır kalp bozukluklarını yaparlar.

Arterioskleroz (Damar sertliği) , frengi de aorta açılan koroner damarların ağızlarını daraltarak veya tıkayarak kalp enfarktüslerini meydana getirirler. Aort damarı bazan doğuştan anormaldir

Kalp-damar sistemiyle ilgili rahatsızlıklar bugün kalp cerrahisi ile tedavi edilebilir noktadadır. Bu alandaki gelişmeler tıbbın başarılı yönlerinden biridir.