23 Mart 2015 Pazartesi

SİNİR BOZUKLUKLARI VE TEDAVİ

Asrımızın en önemli konularından biri olan sinir bozuklukları, ekseriyetle makineleşmiş modern hayatın bir neticesidir. Kültür seviyesinin yükselmesi, arzu, ihtiyaçların ve ihtirasların artması, süratle gelişen sosyal olaylar, media kanalları ile dünyada olup bitenlerden anı anına haberdar olma ve gürültülü şehir hayatı, fazla çalışma ve gelecek endişesi duyma gibi sebepler; sinir bozukluklarına çok geniş bir zemin hazırlamaktadır.

Alkol ve sigara, uykusuzluk, gece hayatı, gıda düzensizlikleri de bu zemini güçlendirmektedir. Başta damar sertliği ve kalp hastalıkları olmak üzere birçok hastalığın anası olan sinir bozuklukları, bugün için tıbbın en önemli konularından biridir. Hava şartlarının, kansızlığın, vitamin eksikliklerinin, cinsel hayat düzensizliklerinin de sinir sistemi üzerinde ciddi etkileri vardır. Bu bakımdan, çoğu zaman tıp ilmi dahi sinir bozukluklarının teşhis ve tedavisinde zorluklarla karşılaşmaktadır.

TEDAVİ

Etkileri geçici olacağı ve veya bağımlılık yaratacağı için mümkün olduğunca ilâçlardan uzak durmak iyi olur. Herşeyden evvel şahsın kendi kendine yardımcı olması, sosyal şartlarını ve çalışma düzenini iyi plânlaması lâzımdır. Erken yatmaya ve erken kalkmaya alışmak, çalıştığı nispette dinlenmeyi ve eğlenmeyi de bilmek, temiz havada dolaşmak, yürüyüş yapmak veya aşırı olmamak şartıyla spor yapmak, ılık duş, sigara-alkol gibi alışkanlıklar varsa yavaş yavaş terketmek; ilâçlardan daha faydalı olmaktadır.