Çürük dişler birçok hastalığın öncülüğünü yaparlar. Aynı zamanda, sürekli olarak mikropları ve mikropların toksinlerini vücuda verdiklerinden dolayı romatizma, nefrit ve müzmin kansızlık gibi hastalıklara sebep olurlar. Ağzın gerisindeki boğaz da bademcik iltihabı ile birçok hastalığın kaynağını teşkil eder.
BAKIM
Ağız bakımında ve ağız kokusunu gidermede ağzın ve dişlerin temizliği en başta gelmektedir. Ağız bakımında dikkat edilecek başlıca noktalar şunlardır:
- Ağızda çürük dişler için gerekli operasyonlar yapılmalı ayrıca, diş çevrelerini saran diş taşları (tartar) temizletilmelidir. Düşmüş dolgulu diş vakit geçirmeden tamir edilmesi gerekir. İhmâl edilirse, oyuk kısımdan mikroplar girerek diş dibinde apseye sebep olurlar, istenmeyen bu durum diş çekimiyle neticelenebilir.
- Dişlerin çürümemesi için bol kalsiyumlu ve C vitaminli gıdalar alınmalıdır. Çocuklarda bu maddeler, ilâçlar şeklinde takviye edilmelidir.
- B, D, A vitaminlerinden zengin süt, yumurta ve karaciğer gibi gıdalar sık yenilmelidir.
- Yemeklerden önce ve sonra ağız, ılık suyla 2-3 kez çalkalanmalı ve günde bir kez de dişler 2 dakika fırçalanmalıdır. Diş macunu olmayınca sabunla da fırçalanabilir. Fırçanın sertliğini veya yumuşaklığını kişi kendi ağız mukozası hassasiyetine göre seçebilir. Fırçalar kullanımdan sonra iyice silkelenip kurulanmalı ve kolay kuruyacağı şekilde bırakılmalıdır. Uzun süre nemli kalan fırçalar mikrop üreme yuvası olurlar.