22 Mart 2015 Pazar

DİŞ DOLGUNUZ DÜŞMÜŞSE, BEKLEMEYİN

Sindirim kanalının kapısı olan ağız, vücudumuzun en önemli organlarından biridir. Tad alma, çiğneme, yutma gibi fonksiyonları yapan ağız, aynı zamanda birçok zararlı maddelerin ve mikropların da giriş yeridir. Tükürük bezleri, günde iki litreye yakın salgıladıkları tükürük maddesiyle ağzı temiz tutarlarsa da, bazan bakımsız ağızlarda bu temizlik de kâfi olmamaktadır. Tükürükle ağız temizliğinin kendine göre bir düzeni vardır. Bu düzen bakımsız, çürük dişlerle, bazı dil ve ağız içi hastalıkları ile bozulmaktadır.

Çürük dişler birçok hastalığın öncülüğünü yaparlar. Aynı zamanda, sürekli olarak mikropları ve mikropların toksinlerini vücuda verdiklerinden dolayı romatizma, nefrit ve müzmin kansızlık gibi hastalıklara sebep olurlar. Ağzın gerisindeki boğaz da bademcik iltihabı ile birçok hastalığın kaynağını teşkil eder.

BAKIM

Ağız bakımında ve ağız kokusunu gidermede ağzın ve dişlerin temizliği en başta gelmektedir. Ağız bakımında dikkat edilecek başlıca noktalar şunlardır: 
  1. Ağızda çürük dişler için gerekli operasyonlar yapılmalı ayrıca, diş çevrelerini saran diş taşları (tartar) temizletilmelidir. Düşmüş dolgulu diş vakit geçirmeden tamir edilmesi gerekir. İhmâl edilirse, oyuk kısımdan mikroplar girerek diş dibinde apseye sebep olurlar, istenmeyen bu durum diş çekimiyle neticelenebilir. 
  2. Dişlerin çürümemesi için bol kalsiyumlu ve C vitaminli gıdalar alınmalıdır. Çocuklarda bu maddeler, ilâçlar şeklinde takviye edilmelidir.
  3. B, D, A vitaminlerinden zengin süt, yumurta ve karaciğer gibi gıdalar sık yenilmelidir.
  4. Yemeklerden önce ve sonra ağız, ılık suyla 2-3 kez çalkalanmalı ve günde bir kez de dişler 2 dakika fırçalanmalıdır. Diş macunu olmayınca sabunla da fırçalanabilir. Fırçanın sertliğini veya yumuşaklığını kişi kendi ağız mukozası hassasiyetine göre seçebilir. Fırçalar kullanımdan sonra iyice silkelenip kurulanmalı ve kolay kuruyacağı şekilde bırakılmalıdır. Uzun süre nemli kalan fırçalar mikrop üreme yuvası olurlar.