18 Mart 2015 Çarşamba

ALERJİK REAKSİYONLAR VE TEDAVİ

İnsanların herhangi bir maddeye karşı hassas olmalarına ve bu madde ile karşılaştıkları zaman, vücutta kaşıntılar, yanmalar, saman nezlesi, bulantı, ishâl gibi vakaların ortaya çıkmasına allerji adı verilmektedir.

Allerjik şahıslarda ayrıca nefes darlığı astım, başağrısı gibi farklı şikâyetler de olabilir. Allerji yapan maddelere allerjen denilir. Bir şahsa karşı allerjen madde veya maddeler ortadan kaldırıldıkları vakit, hastanın tüm şikâyetleri ortadan kalkar. Her zaman bu allerjen maddeyi tespit etmek mümkün olmayabilir. Bunun için tıpta alerji reaksiyonları denilen muayene usulleri kullanılır.

Gruplar halinde birçok allerjenlerden hazırlanan aşılar, küçük miktarlarda deri içine yapılarak allerjik reaksiyon yapan madde tespit edilir ve bu maddelerden hazırlanan özel aşılar giderek miktarı artırılarak şahsın alerjen maddeye karşı hasasiyeti ortadan kaldırılır. Bu sahada geniş araştırmalar devam etmektedir.

Allerji yapan maddelerin başında tozlar gelir. Bilhassa ilkbaharda çiçek tozları önemli allerjenlerdir. Kadınların kullandıkları süs boyaları, naylon eşyalar, deterjanlar, bozuk gıdalar, mikroplar, duman, bazı sebze ve meyvalar, süt, evcil hayvanların tüyleri vs gibi çok çeşitli maddeler allerjiye sebep olabilirler.

KORUNMA VE TEDAVİ

Bazı kişiler, kendileri için allerjik olan maddeyi tesadüfen bulurlar. Alerjik madde bilindikten sonra bundan kaçınmak gerekir. Günümüzde allerjik maddeyi deri testleri ile tespit etmek artık normal bir olaydır. Bu tespitten sonra, aşılarla hassasiyet tamamen ortadan kaldırılabilir. Bunun haricinde deride kaşıntı ve kızartı ile ortaya çıkan allerjik reaksiyonlarda, nezle halinde, baş ağrılarında, “antihistaminik” veya “antialerjik” denilen ilâçlar tablet veya enjeksiyon şekillerinde kullanılır. Deri için bu ilâçlardan hazırlanmış pomadlar da vardır. Bunlar günde 2-3 kez deriye sürülür. Daha ağır alerjik durumlarda kortizon tatbik edilir, fakat kortizon tatbiki daima uzman hekim kontrolü altında olmalıdır...